top of page

Кој е процесот за креирање видео игра?Создавањето игра е долг, доооолг процес кој може да трае со години, се зависно од тоа колку е голема играта. Денес ќе го разгледаме процесот и ќе ги разгледаме малку подетално фазите на создавање и што тие значат.


1. PLANNING


Има многу работи за размислување во оваа фаза. Засега има само идеја и сон. Некои од прашањата на кои треба да се одговори во оваа фаза се:

 • Што градиме? Каков тип на видео игра произведуваме?

 • Дали ќе биде 2Д или 3Д?

 • Кои се некои од клучните карактеристики што мора да ги има?

 • Кога и каде се одвива дејството?

 • На која платформа ќе биде?

 • Кој ќе биде жанрот на играта?

 • Која е публиката?

 • Кои се карактерите?

 • Која е нашата проценета цена за развој на оваа игра?

 • Дали ќе треба да ангажираме дополнителни членови на тимот?

 • Како ќе ја монетизираме играта?

 • Која е нашата проценета временска рамка за лансирање?

И многу повеќе за размислување. Повеќето одговори на овие прашања ќе бидат напишани во „The Game Design Document“ или скратено GDD. GDD во суштина е “the gold mine” за целиот проект. Тоа е така наречен ,жив" документ кој се развива со текот на времето и им помага на сите да ја разберат поголемата слика за проектот.

Вклучува работи како што се идејата или концептот, жанрот, приказната и карактерите, основната механика на играта, gameplay, дизајнот на нивоа, дизајнот на светот, уметност и/или скиците, стратегијата за монетизација, art style-от и многу други работи.2. PRE - PRODUCTION


Ако сакаме да ја опишеме оваа фаза со еден збор, тоа би било brainstorming. Сите писатели, артисти, дизајнери, програмери, инженери, раководители на проекти и други клучни оддели се собираат во иста просторија (или преку интернет) и почнуваат да разговараат кое парче од сложувалката каде одговара. Обидувајќи се да се добијат разбирање за поголемата слика. Некои од работите кои почнуваат да се развиваат во оваа фаза се:

 • Storyboarding, storytelling

 • Технолошки способности

 • Ран прототип од играта

 • Milestone scheduling3. PRODUCTION


Конечно, забавната, долга, напорна и најскапа фаза е пред нас. Тука се случуваат креативни работи како

 • креирање на карактери кои се моделираат и скулптаат до совршенство, според приказната

 • нивоата се создаваат со средини кои се динамични, извонредни и погодни за многу видови стилови на играње

 • voice actors кои глумат најдобро што можат и се обидуваат да се вклопат во вистинските емоции за правилните сцени

 • аудио дизајнерите ги создаваат правилните звуци за правилната средина, не би сакале чекорите над вирчиња да звучат како чекори над песок

 • програмерите пишуваат код за да биде со што е можно помалку грешки

 • главните на проектите внимаваат за сè да биде според распоредот и многу други работи што се случуваат околу нив.

Редоследот на креирање на играта во оваа фаза може да варира од компанија до компанија, но општо правило е:

Concept art

Character art

Environment art

Technical art

Character animation

VFX

Sound design

User interface

За да се зачува на време, повеќето овие се изработуваат истовремено. Ќе навлеземе подетално за повеќето од овие во наредните артикли.


4. PRE - LAUNCH


Скоро сме готови, само треба да поправиме некои работи како:

Идентификување на грешки

Истражување карактеристики

Дали играта е премногу лесна/тешка?

Дали играта е дури и забавна?

Alpha/Beta releases Marketing hype Конвенции за игри Независно рекламирање Тестирање Дали има делови или цели нивоа кои не работат како што треба?

Дали сè се прикажува на екранот?

Може ли да одам низ овој ѕид или заклучена средина?

Дали има функции што можам да ги користам за да ја искористам играта?

Дали мојот карактер заглавува на некое место?

Дали дијалогот на карактерите е досаден?


Wow, тоа се многу работи. За сите овие проблеми да не се појават одеднаш, тестерите не чекаат да се заврши играта, тие ја започнуваат својата работа веднаш штом нешто може да се игра. На почетокот, тестирањето на играта зафаќа релативно мало време, но како што развивањето се приближува кон крајот, бара повеќе луѓе да работат целосно работно време.5. LAUNCH


Се гледа крајот. Следните месеци се трошат на поправање на последните големи или помали грешки пронајдени во фазата на тестирање. За игри со многу грешки, студиото ќе создаде хиерархија на грешки што треба да се решат. Оваа хиерархија ќе вклучува „game-crashing“ (грешки на врвот и помали грешки најдоле).

Не постои само поправање на грешки, програмерите исто така ќе ја полираат играта. Нешто како „Облаците би можеле да бидат погусти во оваа област.“, „Можеби чизмите на ликот можат да бидат помалку валкани.“, „Што ако ги направиме тие грмушки да се нишаат настрана“. Овие типови на промени, иако мали, може да бидат важни за да се направи видео играта да се двои и да биде поинтересна. И конечно, го имаме ‘The master release”.

Мислевте дека работата е завршена? Ооо, но не е :)
6. POST-LAUNCH


Играта е конечно објавена, сите се среќни и играчите изгледаат како да уживаат во играта. Но, по одреден период можеби играта ќе стане здодевна, некои од карактерите пресилни, или едноставно сакате да објавите повеќе содржина за играта. Ова сето се случува во фазата на post-launch.


Не е невообичаено видео игрите да се лансираат со серии помали грешки. Првите неколку месеци за време на оваа фаза обично се трошат за идентификување и поправање на овие грешки. Студијата за игри, исто така, се потпираат на играчите да поднесуваат извештаи за грешки или да зборуваат за грешки на онлајн форумите.

Друг дел од оваа фаза е да се обезбедат редовни софтверски ажурирања за играта. Овие ажурирања варираат од patch-ови за балансирање на играта до нови содржини или DLC-а.


Објавувањето нова содржина е вообичаено во денешната индустрија за игри, бидејќи ја зголемува вредноста за повторно играње и привлечноста на играта. Нови нивоа, приказни, и опции за играње со повеќе луѓе истовремено се само неколку од многуте DLC опции кои едно гејмерско студио може да ги објави.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page