top of page

М3ДС изработи 3Д испечатен дрон со брзина од 180 km/h

Дроновите, односно беспилотните летала се тренд кој расте секој ден, а 3D печатењето е токму технологијата која ги движи овие случувања. Беспилотни летала се користат за надзор, за испорака на пакети или едноставно за рекреативни цели. 

 

3D печатењето е корисна алатка за создавање на беспилотни летала. Оваа технологија може да се користи за да работи на дизајнот, отпорот, па дури и брзината на беспилотното летало. 3D печатењето овозможува да направите некои брзи прототипови, но исто така е можно да се произведе завршен дизајн на дрон.


Во М3ДС успеавме да изработиме токму ваков дрон, кој имаше успешен лет и голема брзина од 180km/h. Особена благодарност упатуваме кон нашиот студент Дамјан Василевски, кој максимално се вложи во изработката на овој проект. Дронот е изработен од повеќе делови, и тоа:

  • контролер за летање

  • дисплеј

  • радио приемник

  • камера

  • видео предавател

  • електронски регулатори за брзина (ESC)

  • мотори

  • рамка

  • различни делови – жици, приклучоци и пинови

Фотографии направени со камера поставена на дронот, при неговото успешно летање

 

Целиот овој процес доаѓа со дополнителни придобивки:


Подобрување на перформансите на деловите Додека летате со вашиот дрон, дали забележавте области што може да ги подобрите? Со 3D печатач можете лесно да ги надградите и развиете подобри делови за да ги подобрите перформансите на вашиот дрон. Меѓутоа, ќе треба да внимавате на должината и другите пропорции на деловите, за да функционираат.


Можност за учење Со соодветен дизајн, ќе можете да ги направите деловите, меѓутоа, не се исклучува можноста дека некои од првите обиди можат да завршат во катастрофа. Таквите неуспеси треба да се искористат за учење и подобрување на нашите вештини во самата изработка.


Бесконечно снабдување на делови Нормално е да се случи незгода при летањето на беспилотното летало. Но, добрата страна кај 3Д печатениот дрон е тоа што доколку се случи некој дел да се скрши, може лесно да се испечати и замени со нов. Со ова можете да добиете позабавно летање и покрај несреќите што се случуваат.

3D индустријата за печатење овозможува да креирате свои сопствени беспилотни летала, а тоа е совршен начин да добиете беспилотно летало кое одговара на вашите потреби. Тоа е поевтино и процесот на развој на производот е побрз со адитивната технологија на производство. Можно е да се создадат навистина лесни беспилотни летала, мали или поголеми, па дури и побрзи.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page